1. Hlavní stránka
  2. GDPR – Ochrana osobních údajů
  3. Vzorové právní dokumenty pro e-shop

Vzorové právní dokumenty pro e-shop

Se vstupem GDPR v platnost (25.5.2018) se mění a především přibývá řada dokumentů, které by měl každý e-shop dle svého nastavení a zpracování osobních údajů mít vyřešené.

My jsme pro vás za pomoci konzultací s právníky vytvořili ty nejdůležitější a nejčastěji používané.

Základní dokumenty:

Vzorové obchodní podmínky pro e-shop

Vzorový formulář pro vrácení zboží / odstoupení od smlouvy

Vzorový formulář pro reklamaci zboží

Vzorové zpracování osobních údajů za účelem vyřízení objednávky a oprávněných zájmů (striktnější verze podle GDPR = pouze zprac. OÚ pro vyřízení objednávky + mezi oprávněnými zájmy pouze newslettery zákazníkům a webová analytika)

Vzorové zpracování osobních údajů za účelem vyřízení objednávky a oprávněných zájmů VHODNÁ VARIANTA PRO NAŠE DEFAULTNÍ NASTAVENÍ (benevolentnější výklad GDPR, který ale český Úřad pro ochranu osobních údajů posvětil, nebo alespoň naznačil, že bude tolerovat –> velmi pravděpodobně dává největší byznysovou logiku = zprac. OÚ pro vyřízení objednávky + mezi oprávněnými zájmy newsletter zákazníkům, Heuréka Ověřeno zákazníky a většina měřících a remarketingových kódů)

Nastavení souhlasů se zpracováním:

Vzorový univerzální souhlas se zpracováním osobních údajů za konkrétním účelem (je nutné vždy nastavit jen jeden konkrétní účel – souhlas musí být vyčleněný)

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem registrace

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem odeslání dotazníku o spokojenosti s nákupem (Heuréka)

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem odeslání dotazníku o spokojenosti s nákupem (Zboží.cz)

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem remarketingových aktivit

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem vkládání diskuzních příspěvků

Vzorový souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání informací o změně skladovosti a ceně produktů přes modul Hlídací pes

Cookies zpracovávané e-shopem:

Přestože většina velkých e-shopů nevypisuje ukládané cookies dopodrobna, někteří GDPR odborníci doporučují uvést kompletní výpis cookies, které vaše webová stránka používá. Dali jsme pro vás proto dohromady souhrn cookies zpracovávaných naší e-shopovou platformou se všemi náležitostmi a účely použití.

Chcete-li být velmi pečliví, můžete tuto tabulku uvést do svého základního dokumentu o zpracování osobních údajů, kde se o cookies zmiňujete. Nezapomeňte si tabulku očistit od cookies nevyužívaných modulů, či změnit odlišnou dobu zpracování u volitelných funkcí.


Název cookieExpiraceÚčel cookie
show_gdpr_cookie_message_*Defaultně 15 dní, ale záleží na individuálním nastavení e-shopuZajistí další nezobrazení cookie lišty po dobu platnosti
info_header_closed_*7 dníVzniká v okamžiku, kdy návštěvník klikne na zavření informační lišty a rozhoduje tak o jejím dalším (ne)zobrazení
addbasketmailfilled60 dníUkládá, jestli je v databázi uložený e-mail zákazníka z pop-up okna opuštěného košíku
abbbasketmail60 dníOpuštěný košík – ID e-mailu který zákazníka přivedl zpět
abbbasket60 dníOpuštěný košík – ID košíku
addbasketorref180 dníOpuštěný košík – Slouží pro uložení ID objednávky pro zpětné zjištění e-mailu zákazníka
ID_COOKIE_CURRENCY1 rokZvolená měna na e-shopu
ID_GDPR_COOKIE_LIST60 dníSeznam anonymních souhlasů
ID_GDPR_COOKIE_HASH100 letIdentifikátor uživatele, který dal souhlasy
basket_id3 dnySlouží k dlouhodobějšímu uchování obsahu košíku pro pohodlnější nákup při návratu na web
lastProductClickPosition2 minutyUložení kliku na produkt pro Google data layer
remarketing30 dníSlouží pro vypisování boxu produktu v patičce pro remarketing
wa_promotion_popup15 dniUkládá info o zavření pop-up okna pro jeho znovu-nezobrazování
show_welcome_pageStandardně 14 dníUkládá se při zobrazení předstránky. Zajistí další nezobrazení předstránky po dobu platnosti.
18plus_allow_access_*7 dníPotvrzení věku 18+ v pop-up okně
18plus_cat_*7 dníPotvrzení 18+ pro konkrétní kategorii
GOLEMOS_SESSIDpo dobu relaceFunkční cookie generovaná přímo PHP k identifikaci relace. Naše aplikace tuto cookie používá k udržení různých nastavení v rámci procházení webu.


Doplňte další analytické a marketingové cookies používaných externích nástrojů (např. Google Analytics, Google AdWords, Sklik, Facebook pixel ad.)

Poměrně šikovným způsobem, jak zjistit příslušné položky u těchto cookies 3. stran je v prohlížeči Google Chrome, kde vedle adresního řádku kliknete na „Zabezpečeno / Nezabezpečeno“, kde kliknete na “ Soubory cookie. Zde pak najdete kompletní výpis uložených cookies v rámci dané stránky.

Pomohl Vám tento návod? Ano 21 Ne 2